Mijn familie werd afgeslacht tijdens de genocide in Cambodja

Hallo,

Ik heet Chinda, ik werd op een mooie morgen van januari geboren, 65 jaar geleden.

Mijn ouders hadden een boeddhistische cultuur en traditie, zoals de meerderheid van de Cambodjanen van toen. Mijn vader was een hoog ambtenaar en mijn moeder werkte niet.

Wij waren 11 kinderen: 9 broers en 2 zussen! Wij waren een gelukkig gezin. Ik ben opgegroeid in een tamelijk vrolijke en zorgeloze sfeer. Er was veel beweging en wij reisden veel. Zo ging mijn leven. Zacht en rustig, zonder bijzondere zorgen.

In 1969, een jaar nadat ik mijn einddiploma had behaald in het Franse Lyceum van Phnom-Penh, heb ik de toestemming gekregen van mijn vader om mijn studies voort te zetten in Frankrijk; in Montpellier wegens het zachte en zonnig weer. In oktober van hetzelfde jaar heb ik me ingeschreven in het 1ste jaar Licentiaat Moderne Letterkunde, met de optie “Taal en Engelse Beschaving”. In het begin bij de faculteit Letterkunde, verliep alles prima en ik hield van Montpellier, een fantastische studentenstad!!

6 maanden na mijn aankomst in Frankrijk, op 18 maart 1970 om precies te zijn, was er een staatsgreep in Cambodja: Koning NorodomSihanouk werd onttroond! Grote chaos in het land! Cambodja werd dan geregeerd door een oud Generaal van het Khmer leger en niemand wist wat er met ons land zou gebeuren…

Mijn vader werd haastig bij de VN in New York overgeplaatst, als vertegenwoordiger van Cambodja. Ik vernam dit nieuws via een telegram rechtstreeks van Phnom-Penh, ondertekend door mijn beide ouders. Ik werd overschreden door die gebeurtenissen die zich heel snel opvolgden. Alle Cambodjanen ondergingen de situatie zo goed als ze konden! We waren allemaal teneergeslagen, want het was een bijzonder feit, in dat kleine koninkrijk van Cambodja: de koning-god werd onttroond!

Ik bespaar jou de details van de jaren die volgden na deze onttroning tot de droevige 17 april 1975, toen de Rode Khmers de hoofdstad van Cambodja, Phnom-Penh, hebben ingepalmd. Vroeger noemden wij de hoofdstad de “Vredesoase” van het Zuidoosten van Azië…

Ondertussen verlieten mijn ouders New York en keerden ze definitief terug naar het land rond eind 1973. Om het kort te houden, zal ik gewoon zeggen dat ze werden gevangengenomen en geëxecuteerd, zoals de grote meerderheid van mijn familie, door de Rode Khmers tussen 1975 en 1979. Ik bespaar u ook de details van die executies…

Ik heb letterlijk een “hel” meegemaakt gedurende bijna 30 jaar. Ik was alleen in Montpellier, waar ik probeerde verder te studeren met mijn twee broers. We waren weeskinderen in alle opzichten: van onze familie, ons land, onze identiteit, van alles wat ons verleden voorstelde… Herbeginnen met onze levens om hier te kunnen overleven, in Frankrijk … Wij deden wat we konden om opnieuw te beginnen en de harde realiteit van dit nieuwe leven het hoofd te bieden.

Maar (er is altijd een “maar”), wat prachtig is in mijn verhaal dat ik met jou vandaag wens te delen, is dat op een bepaald moment van mijn ellendig leven, rond de jaren 80, heeft IEMAND mij “gezien”, mij gehoord en door echte compassie, kwam Hij me helpen en mij een kans geven om een Nieuw Leven te beginnen met Hem. Dat is Jezus Christus!

Hij heft zich aangetoond in mijn leven op een verbazende wijze! In 1979, werd ik mama van een jongetje waarvan ik veel hou, ik was dol op hem. Ik was een fiere mama! Ik had er altijd van gedroomd en mijn baby was zo mooi! Ik zou van hem houden, met heel mijn hart en met heel mijn ziel! Ik vond eindelijk het volmaakte geluk, na zoveel smarten en leed. Maar nog een keer, speelde het lot me parten. Ik kreeg een zware depressie, enkel 18 maanden na de geboorte van mijn zoon werd ik met spoed gehospitaliseerd. Ik ging het ziekenhuis binnen met benauwdheid, mijn zoon werd me ontnomen want de dokters dachten dat ik niet bekwaam was om er allen voor te zorgen. Uiteindelijk werd hij me gedurende 12 jaar ontnomen.

Maar het was op dat moment dat God koos om in onze levens te komen, in mijn leven en mijn zoons leven. De dokters hadden een pleegmoeder gevonden om voor hem te zorgen gedurende mijn hospitalisaties en zij was een christen! Door haar heeft Jezus zich aangetoond in onze levens! Sinds die ontmoeting met Hem is ons leven letterlijk veranderd! Ik kwam uit de depressie al heel lang geleden, het gaat heel goed met mijn zoon, hij heeft een gelukkig leven en wij zien elkaar heel vaak. Ik kwam eindelijk tot vrede met mezelf en met de wereld rond mij dankzij God!

Indien je jezelf in mijn verhaal herkent, aarzel niet mij te contacteren, ik zal heel gelukkig zijn om je te laten ontdekken wat Jezus voor jou kan doen. Je kunt Hem gewoon aanvaarden in je hart en je kan Hem volledig vertrouwen! Hij houdt echt van jou en zal je nooit telleurstellen! Ik kan het bewijzen!

Chinda

Klik hier voor het originele artikel op mystory.me.

What does it mean to love your neighbor?

Love your neighbor. That’s one of those phrases that is used…

De strijd overwinnen

Jesus had strained relationships, too

We were thinking about what Jesus’ relationships with friends…