Een zeer dappere daad

Na 6 weken vol te houden tegen de aanval van de Spanjaarden werd de situatie in Alkmaar steeds uitzichtlozer. Door de zware beschietingen werden de stadsmuren verzwakt en bijna doorbroken. De bestormingen van de Spaanse troepen waren nauwelijks meer te pareren, ook al deden vrouwen en zelfs kinderen mee in de verdediging. Er werd een wanhopig plan gesmeed: het kamp van de Spanjaarden onder water zetten door de sluizen in Hoorn open te laten zetten en de dijken door te steken.

Maar hoe breng je de boodschap aan Sonoy, die als bevelhebber van de geuzen en gezant van de Prins het bevel daarvoor moet geven? Alkmaar is immers omsingeld door de vijand! Wie durft zijn leven te riskeren om Sonoy te bereiken? Maerten Pieterzs van der Meij, een stadstimmerman, durft het wel. Met briefjes verstopt in zijn polsstok probeert hij ‘s nachts via de moerassen door de linies van de Spaanse troepen heen te sluipen. En het lukt hem! Ook lukt het hem om Sonoy te overtuigen de nodige sluizen open te zetten en de dijken door te steken. Van der Meij verdrinkt bijna in zijn poging om Alkmaar weer binnen te komen, maar hij overleeft en brengt verslag van zijn missie uit aan het stadsbestuur.

Het kamp van de Spanjaarden wordt onhoudbaar door het rijzende water. Hun zware kanonnen zakken in de modder weg. De paarden kunnen niet lopen in het water. Het beleg wordt opgeheven en het machtige Spaanse leger vertrekt met de gedachte om Alkmaar later te pakken te krijgen. Maar dit was een fatale vergissing voor de Spanjaarden, want nu was het bewezen dat hun oppermachtige leger gestopt kon worden! En de vonk van die boodschap werd een vlam die kracht en moed gaf aan heel het land en leidde uiteindelijk tot Nederlands overwinning in de oorlog. Vandaar dat men zegt, “Bij Alkmaar begint de victorie.”

In feite had deze overwinning in Alkmaar echter zeer vergaande gevolgen. Niet alleen werden de mensen van Alkmaar gered, maar heel het land werd geïnspireerd om te blijven vechten voor hun vrijheid. En met de politieke vrijheid die door de overwinning op de Spanjaarden gerealiseerd werd kwam ook de godsdienstvrijheid. Door deze vrijheid mochten mensen vrij vertellen dat mensen een relatie met God konden hebben door geloof in Jezus alleen, en niet door je te houden aan allerlei kerkelijke regels. Dit veranderde het leven van honderdduizenden Nederlanders toen, en miljoenen sindsdien. Nederland is eeuwenlang een lichtbaken van deze blijde boodschap geweest en heeft mensen uitgestuurd over heel de wereld waardoor nog eens miljoenen blijdschap en vriendschap met God hebben gevonden.

En dit alles hing af van een dappere man, die zijn leven heeft gewaagd om mensen te redden. Vandaar dat er in Alkmaar een standbeeld voor hem staat naast de Grote Kerk.

Maar, let op. De redding door van der Meij staat eigenlijk ook symbool voor het reddende, leven-gevende werk dat Jezus Christus gedaan heeft. Jezus zette 2000 jaar geleden zijn leven ook in om mensen te redden. Ook voor hem staat er een stok centraal, want Jezus heeft op een houten kruis gehangen om het in orde te maken tussen God en mensen door de straf op zich te nemen voor al het kwaad dat wij gedaan hebben. Hoewel Jezus zijn reddingstocht niet overleefde, kwam hij 3 dagen na zijn dood toch weer tot leven in een geweldige, ongeëvenaarde overwinning over de dood. Daardoor is het waar dat elk mens die in hem gelooft ook samen met hem zal leven, zowel nu als ook in de eeuwigheid bij God in de hemel.

Informatie over standbeeld van Van der Meij: www.standbeelden.vanderkrogt.net