Doelen veroorzaken teveel stress, of toch niet?

Doelen zouden dwingend zijn en teveel stress veroorzaken. Dat is uiteraard maar één kant van de medaille.

Ik heb weleens ergens gelezen dat veel mensen geen doelen durven te stellen in hun leven uit angst daar niet aan te kunnen voldoen. Doelen zouden dwingend zijn en teveel stress veroorzaken. Dat is uiteraard maar één kant van de medaille. Er is ook een andere kant; een leven zonder doel, is dat eigenlijk niet een doelloos leven?

Behapbare doelen

We hebben het dan uiteraard niet over korte termijn doelen zoals scoren in de sport, een andere baan zoeken, een huis kopen of een vakantie plannen voor volgend jaar. Het kan best zijn dat dat dingen zijn waar we ons over verheugen of waar we naar toe werken, daar is uiteraard niets mis mee. Maar het zijn niet deze behapbare doelen die werkelijke inhoud en bevredigende betekenis aan ons leven geven, ze veranderen namelijk constant. Als we het één hebben bereikt, gaan we door naar het ander en we arriveren eigenlijk nooit daar waar we willen zijn.

het zijn niet de behapbare doelen die werkelijke inhoud en bevredigende betekenis aan ons leven geven, ze veranderen namelijk constant.

Eeuwig doel

Het is dan ook de bedoeling dat we voor een veel groter, een eeuwig doel leven. Ja, dat klinkt misschien vaag, maar de Bijbel legt het heel kort als volgt uit: alles is uit God ontstaan, alles is door Hem geschapen en alles heeft in Hem zijn doel. Wat een mooi drieluik is dat eigenlijk. Alles komt voort uit Hem, door Hem en tot Hem. Doelen van eeuwigheidswaarde kunnen we dus niet los zien van de Schepper van het heelal. Hij heeft ze immers bedacht. Een doel geeft richting aan ons leven, we gaan duidelijker zien wat onze bestemming is. De bekende apostel Paulus schreef destijds dat het doel van al zijn zwoegen en strijden was om iedereen tot volmaaktheid in Christus te brengen. Dat is nogal wat. Hij leefde ervoor om anderen tot hun doel te laten komen.

Doel missen

Ja, we kunnen ons vreselijk druk maken om allerlei onbelangrijke zaken, maar als ze niet in grotere context staan dan alleen de cirkel van ons eigen leven, dan missen we echte zingeving. Een druk leven zonder zinvol doel doet me denken aan het doel op een sportveld. Het is treurig als iemand het doel mist, het is echter nog veel treuriger als er niet eens op het doel geschoten wordt, als de spelers alle energie gebruiken om als dwazen rondjes te rennen en ongemerkt steeds verder van het doel afdwalen.

het is echter nog veel treuriger als er niet eens op het doel geschoten wordt, als de spelers alle energie gebruiken om als dwazen rondjes te rennen en ongemerkt steeds verder van het doel afdwalen.

Doel van jouw bestaan

Mag ik je vragen om de komende tijd eens de tijd te nemen om over het doel van je bestaan na te denken, om terug te gaan naar, en uit te rusten bij, de bron van al het leven, Jezus Christus zelf. En als je daar dan toch zit, stel Hem dan gerust die grote levensvraag: wat is Uw doel met mijn leven?

Wil je reageren? Dat kan onder deze blog of via ons contactformulier. Misschien heb jij al een keus gemaakt om in God te geloven en ben je op zoek naar de volgende stap. Kijk dan eens bij deze (gratis) cursus.

 

 

Marja Verschoor-Meijers

Auteur, tekstschrijver, denker & doener. Lees meer blogs van Marja, of neem een kijkje op Marja’s website. (Disclaimer)